Een paar dagen per maand kan ik echt overweldigd worden door het advocatenwerk. De onvoorspelbaarheid, deadlines, het snelle schakelen in dossiers. Ik kan het niet zo goed hebben, heb sneller stressklachten, schakel minder snel en overzicht houden kost meer moeite. Zodra ik thuiskom met de mededeling dat ik het bijltje erbij neer wil gooien, weet ik hoe laat het is.
De advocatuur vraagt veel: scherpte, focus, en regelmatig een flinke dosis stressbestendigheid. Maar wat gebeurt er als je lichaam niet altijd meewerkt?
Voor veel vrouwen speelt er een onzichtbare factor mee die werken in deze intensieve sector extra uitdagend kan maken: hormonale schommelingen. Deze onzichtbare factor komt steeds meer aandacht voor, maar is op de werkvloer veelal nog een onbesproken onderwerp.
Deze schommelingen – die zich maandelijks, rondom zwangerschappen en de (pre)menopauze kunnen voordoen – hebben invloed op meer dan je stemming. Hormonale schommelingen kunnen namelijk leiden tot (ernstige) fysieke en mentale klachten, zoals een verminderde stressbestendigheid, brain fog (die vervelende “watten in je hoofd”) en emotionele instabiliteit.
In een vakgebied waar snelheid, precisie en constante beschikbaarheid cruciaal zijn, voelen veel vrouwen de druk om “gewoon door te gaan.” Maar dit kan een hoge tol eisen. Het leidt bij vrouwen zelfs tot uitval. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 10 vrouwen door de menopauze stopt met werken en 40% daardoor minder gaat werken. Of onterecht de diagnose burn-out krijgen, terwijl ze kampen met overgangsverschijnselen.
En juist omdat die hormonale schommelingen normaal zijn in het leven van veel vrouwen, is het belangrijk om er open(er) over te zijn. We moeten erkennen dat de werkcultuur in de advocatuur, net als in veel andere werkomgevingen, niet altijd rekening houdt met deze uitdagingen. Dit is geen zwakte. Dit is simpelweg biologie, zo werkt het lichaam van een vrouw nu eenmaal.
Voor vrouwen is belangrijk om alert te zijn op signalen van je lichaam en te weten wat nodig is om lekker in je vel te blijven zitten. Voor veel vrouwen werkt het bijvoorbeeld om in de laatste week van de cyclus niet een te volle agenda te hebben.
Voor werkgevers en collega’s geldt dat begrip, openheid en flexibiliteit een wereld van verschil kunnen maken. Doe klachten van een collega niet af met de dooddoener dat het er nu eenmaal bij hoort of dat jij er zelf geen last van hebt (gehad). En wees ook alert bij vrouwen tussen de 35 en 50 die de diagnose burnout krijgen. Het is weliswaar beroepsziekte nummer 1 in de advocatuur, maar maar ook de overgang kan klachten veroorzaken die sterk lijken op een burnout.