‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

De term advocaat-stagiaire: kan dat anno 2022 nog?

De reactie van een klant nadat ik 18 jaar geleden voorgesteld werd als advocaat-stagiaire: “O, je bent stagiaire. Fijn dat je mee kunt lopen bij dit kantoor.” En vanaf dat moment richtte het gesprek zich direct tot mijn meer ervaren collega. Degene die meestal ook de meeste grijze haren had en daarmee sowieso een streepje voor had. Niet echt een prettige start van een samenwerking. Het voelde toch een beetje als van 0-1, 1-1 proberen te maken. Een gevoel wat veel jonge advocaten denk ik van nature al wel hebben vanwege het gebrek aan ervaring.

Dit gebeurde in de eerste jaren van mijn carrière niet een keer, maar diverse malen. Een jonge vrouw zijn in een mannenwereld (de bouw) zal daar zeker aan bijgedragen hebben. Met een beetje pech kreeg ik zodra de factuur voor mijn werkzaamheden verstuurd was, ook nog vragen. Want honderden euro’s betalen voor een stagiaire? Dan kon ik opnieuw uitleggen dat ik echt advocaat was.

Wat is nu een advocaat stagiaire? Vanaf het moment dat je beëdigd wordt als advocaat ben je officieel advocaat. Vanaf dat moment begint de opleiding, de advocaat stage, die drie jaar duurt. Gedurende de eerste drie jaar ben je dus advocaat-stagiaire. Als advocaat-stagiaire mag je zittingen doen en je eigen klanten helpen. Dit doe je onder begeleiding van een ervaren advocaat, de patroon.

De term advocaat stagiaire is als je het zo bekijkt eigenlijk een vreemde benaming. Het kan bij klanten namelijk de indruk wekken dat je student bent en enkel meeloopt.

Is het niets eens tijd om deze term te heroverwegen? Waarom niet ‘gewoon’ advocaat? Dat vraagt vast een aanpassing van wet- en regelgeving, maar anno 2022 kan het geen kwaad om vakjargon (denk aan de confrère;-)) te heroverwegen.

Ervaren advocaten die een jonge advocaat introduceren bij een klant doen er wat mij betreft sowieso goed aan om de jonge collega gewoon als collega te introduceren en niet als ‘mijn’ advocaat-stagiaire (iets wat ik ervaren advocaten heel vaak hoor zeggen). Het voordeel daarvan kan zijn dat een jonge advocaat sneller voor vol aan gezien wordt, wat de ervaren advocaat weer ontlast. Dat is vaak wel een van de redenen waarom een advocaat-stagiaire aangenomen wordt. Win-win wat mij betreft.