‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Precies 17 jaar geleden ben ik beëdigd als advocaat

Precies 17 jaar geleden ben ik beëdigd als advocaat. In deze 17 jaar, heb ik eerlijk gezegd meerdere malen met de gedachte gespeeld om de advocatuur te verlaten. Niet omdat ik het vak niet leuk vind. Nee, integendeel. De werkdruk die ik ervaarde in combinatie met een jong gezin brachten serieuze twijfels met zich. Wilde ik dit eigenlijk wel?

Als ik om half 10 binnen kwam op kantoor en een collega vroeg of ik uitgeslapen had, kon de moed me in de schoenen zakken. Ik had er namelijk al een halve marathon op zitten. De oudste naar school gebracht, de jongste naar het kinderdagverblijf gebracht, onder gespuugd zodat ik nog langs huis moest om me om te kleden én dan als klap op de vuurpijl in de file gestaan. De wetenschap dat mijn agenda uitpuilde en ik om 5 uur weg moest van kantoor om de kinderen weer op tijd op te halen, leidde ertoe dat ik geregeld een hoge druk ervaarde en serieuze twijfels had over het vak.

Inmiddels is mijn oudste 10 en ik heb de advocatuur niet verlaten. Sterker nog, sinds 3,5 heb ik samen met vier partners met veel plezier een eigen advocatenkantoor. Ik ben blij dat ik de ontdekkingsreis aangegaan ben om te kijken hoe ik tot een voor mij, mijn gezin en mijn klanten werkende en vooral leuke combinatie kon komen.

Omdat ik regelmatig de vraag krijg hoe ik het moederschap met een advocatenpraktijk en het ondernemerschap combineer, deel ik de komende tijd meer over wat deze ontdekkingsreis mij gebracht heeft.

Om te beginnen kies ik bewust wanneer ik bij de kinderen ben en wanneer ik werk. Aan het einde van het jaar zet ik een streep door tenminste acht weken in mijn agenda dat de kinderen schoolvakantie hebben. Mijn praktijk wordt in die weken waargenomen door fijne collega’s. Collega’s waarbij klanten in goede handen zijn. Dit zijn weken die mij energie geven. Energie waardoor ik het werk en de combinatie met het gezin leuk blijf vinden.

Ook staat er een streep door iedere vrijdag. Dit is een dag dat ik geen zakelijke afspraken plan. ’s Ochtens doe ik dingen die mij energie geven. ’s Middags ben ik thuis met de kinderen. Werk ik dan nooit op vrijdag? Af en toe wel. Er zijn vrijdagen dat de kinderen speelafspraken hebben of ik zin heb om te werken. Soms moet iets gewoon af, of kan een overleg niet wachten. Ik schakel dan mijn support systeem in voor de kinderen.

Waarom ik dit deel? Als jij de persoon bent die het ouderschap wil combineren met een mooie advocatenpraktijk of als je medewerkers aanstuurt die tegen dit thema aanlopen, hoop ik jou hiermee te inspireren of aan het denken te zetten. Misschien is het een ‘feest’ van herkenning. Ik ben benieuwd hoe jij tegen dit thema aankijkt.

Wil je over dit onderwerp met mij van gedachten wisselen, stuur me een bericht. Ik maak graag tijd voor je.

To be continued.