Tot 23u aan het werk? Dat staat toch haaks op jouw LinkedIn berichten over het belang van een gezonde werk-privé balans?
Die vraag kreeg ik vorige week, nadat ik twee avonden tot laat had gewerkt. Alles in mijn advocatenpraktijk kwam tegelijk, en het waren urgente kwesties die snel opgepakt moesten worden.
Maar nee, dat staat niet haaks op mijn berichten. De advocatuur is, eerlijk gezegd, geen negen-tot-vijf baan. Soms fungeer je als een soort spoedeisende hulp op juridisch gebied. Dat betekent dat er momenten zijn waarop je in de avonden en weekenden moet werken. Na mijn twee dagen van pieken vorige week heb ik heel bewust een dag ingelast met minder druk. Ik heb ruimte gemaakt voor sporten en quality time thuis.
Hoewel de advocatuur soms vraagt om werken in de avonden en de weekenden, is dit echt wat anders dan structureel lange dagen maken en vaak werken in de avonden en weekenden wat wel een negatieve impact kan hebben op de werk-privé balans. Wanneer deze werkwijze de norm wordt, kan dat leiden tot chronische stress, uitputting en het gevoel dat er nooit voldoende tijd is voor persoonlijke zaken.
Daarom is het cruciaal om grenzen te stellen aan het werk. Het is zo nu en dan een uitdaging in dit vak, maar het creëren van tijd voor ontspanning en je privéleven is essentieel. Ga dus onderzoeken waarom je structureel 50 of 60 uur per week werkt. Doe je dat omdat je dat echt wilt, of omdat je denkt dat dat van je verwacht wordt of omdat je geen nee kan zeggen? Als dit niet is wat je echt wilt, ga hier dan mee aan de slag. Dit om te voorkomen dat je vroeg of laat geconfronteerd wordt met een burn-out, de beroepsziekte in de advocatuur.