‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Kwaliteit van tijd of kwantiteit van tijd in de advocatuur?

Kwaliteit van tijd of kwantiteit van tijd in de advocatuur?

Het is voor veel mensen onmogelijk om alle 8 uren van een werkdag geconcentreerd en gefocust aan het werk te zijn. Toch is dat wel wat hoge urentargets in de advocatuur van advocaten vragen. Bij de grote en de middelgrote kantoren zijn urennormen van 6 tot 6,5 declarabele uren per werkdag geen uitzondering.

Als je 6 tot 6,5 uren op een dag declarabel moet zijn én je houdt je vakliteratuur bij én investeert in de werving en het behoud van je klanten, dan moet je eigenlijk je volledige werkdag full focus zijn. Iedere dag. Iets wat dus voor veel mensen onmogelijk blijkt te zijn.

Misschien dat dat ook de verklaring is voor de uitkomst van een recente enquête die BNR Nieuwsradio hield onder bijna honderdveertig advocaten. Hieruit bleek dat 41 procent van de jonge advocaten structureel meer dan 55 uur per week werkt. 55 uur!

Geen gezonde belasting als je het mij vraagt en ook geen ontwikkeling die de beroepsgroep aantrekkelijk maakt voor de generatie die nu en de komende jaren instroomt in de advocatuur, generatie Z. Een generatie die een groot verlangen heeft naar een evenwichtige werk/privé balans.

Eerlijk gezegd denk ik niet dat de 55 uur die structureel door de onderzochte jonge advocaten besteed wordt aan hun werk, allemaal tijd is van een hoge kwaliteit. Niet voor zichzelf en mogelijk ook niet voor hun klanten.

Wat mij betreft een goede reden om dergelijke forse urentargets in de advocatuur (en de zakelijke dienstverlening) te heroverwegen. Als iets namelijk (te) veel werken in de hand werkt, zijn het dergelijke urennormen. Zeker als dit gekoppeld is aan het salaris- en bonussysteem.

Het loslaten van dergelijke forse urentargets geeft ruimte voor het niet declarabele werk, wat er ook bij hoort. Het draagt ook bij aan het mentale welzijn van de advocaat en een evenwichtigere werk/privé balans. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat het ook leidt tot een hogere kwaliteit van dienstverlening. Er ontstaat namelijk letterlijk headspace voor het creatieve denkproces wat ook hoort bij het vak van advocaat.