‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

De balans tussen declarabel en niet declarabel werk

De balans tussen declarabel en niet declarabel werk is voor veel advocaten zo nu en dan een worsteling. Ik spreek geregeld advocaten die onrustig zijn als ze een dag cursus hebben of een dag besteden aan het schrijven van een juridisch artikel.

De target gestuurde omgeving, zoals bij veel advocatenkantoren het geval is, zal hier zeker aan bijdragen. Immers declarabel werk weegt bij beoordelingen vaak zwaarder dan niet declarabel werk. En als urennormen hoog zijn, worden die niet declarabele activiteiten al snel uitgevoerd in de avonden en de weekenden. Iets wat zeker bijdraagt aan de worsteling en de onrust.

Ik zie ook nog iets anders wat hieraan bijdraagt. En dat is wat advocaten zeggen over niet declarabel werk. “Zo, nu gaan we weer aan het werk” is in de advocatuur een regelmatig gehoorde zin na afloop van een vakinhoudelijke cursus of een intern overleg op kantoor.

Er wordt natuurlijk bedoeld dat weer aan de slag gegaan wordt met het ‘echte’ advocatenwerk. Werk voor klanten, werk in dossiers. Declarabel werk.

Maar als je goed luistert, zeg je hiermee indirect tegen jezelf of tegen je collega’s dat die vakinhoudelijke cursus of dat interne overleg op kantoor geen werk is.

Terwijl dat interne niet declarabele overleg vaak over belangrijke thema’s gaat als werkverdeling, nieuwe zaken en acquisitie. En niet te vergeten zo’n intern overleg ook heel waardevol is voor teambuilding en verbinding met elkaar. Die vakinhoudelijke cursus is minstens net zo belangrijk, want up-to-date kennis is een must voor iedere advocaat. Daar heeft de klant immers baat bij en betaalt hij ook voor. En ook een soft skills cursus levert een mooie bijdrage aan het zijn van goede advocaat;-).

Je hebt misschien geen invloed op urentargets en de niet declarabele activiteiten die ook bij het advocatenvak horen (PO punten moeten nu eenmaal gehaald worden), maar jij hebt wel invloed op wat jij denkt en zegt over niet declarabele activiteiten. Als jij wat je denkt en zegt over niet declarabele activiteiten namelijk verandert, komt daar al een hele andere energie op te liggen. Zie het niet als tijd die je niet kan besteden aan declarabel werk. Zie de toegevoegde waarde van die cursus. Zie de toegevoegde waarde van dat interne overleg, voor jou als advocaat, voor je team en voor je klanten.

Je zult zien dat alleen al een verandering van wat je denkt en zegt een hele andere energie en kijk geeft op die niet declarabele activiteiten. En die onrust of dat onvoldane gevoel na een dag cursus afneemt of misschien wel helemaal weggaat.