‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Zijn we collectief verslaafd aan druk zijn?

Het lijkt wel of we collectief verslaafd geraakt zijn aan druk zijn. Op de vraag hoe gaat het met je, kreeg ik de laatste maanden vaker wel dan niet het antwoord “druk”. De betekenis van druk volgens Van Dale is “de kracht die op of tegen iets drukt” of moeilijke omstandigheden”. Niet een hele positieve betekenis als je het mij vraagt.

Misschien is dit ook wel één van de verklaringen van de cijfers die Trimbos-instituut onlangs deelde dat 44% van de studenten en jongvolwassenen in Nederland afgelopen jaar kampte met psychische problemen en 26% van de bevolking. Schrikbarende cijfers.

Te lang druk zijn of in een versnelling leven heeft invloed op jouw welzijn. En dat heeft weer invloed op wat je doet. Je helderheid vertroebelt. Je denkt niet meer de keuze te hebben om het anders te doen, dus gaat maar door met doen. De kwaliteit van je werk neemt op een zeker moment af. En je gaat misschien zelfs wel fouten maken. Je verliest contact met jezelf én met de ander. En dat alles heeft weer invloed op jouw welzijn. Een vicieuze cirkel.

Ook ik betrapte mezelf op het feit dat ik het laatste kwartaal van 2022 steeds vaker het antwoord “druk” gaf. Dat heeft mij weer doen beseffen hoe een advocatenpraktijk zo nu en dan planningstechnisch uitdagend kan zijn én dat constant gaan, gaan, gaan voor mij niet werkt. Het geeft mij namelijk niet de energie om te werken én voluit te leven. Productief zijn is prima. Druk en productief zijn, zijn alleen niet dezelfde dingen. 2023 komt de focus dus weer te liggen op productiviteit en zal ik bewuster omgaan met waar ik ja en nee tegen zeg.

Hoe ga jij 2023 in? Blijf je jezelf voorbij rennen ten koste van jezelf? Toch die extra klant aannemen? Toch in de avonden of in de weekend werken? Of ga je bewustere keuzes maken? Luisteren naar waar jij energie van krijgt en wat jij wil? Doen wat goed is voor jou ?