‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Je doet je ding, dag in dag uit

Je doet je ding, dag in dag uit. Je hebt de focus gelegd op je advocatenpraktijk. Je haalt niet meer zoveel energie uit het advocatenkantoor waar je werkt of zelfs uit het door jezelf gestarte kantoor. Na verloop van tijd hoort een bepaalde sleur er nu eenmaal bij. Daarmee praat je het voor jezelf goed.

Nee dus. Dit doet zoveel met je passie en bevlogenheid. En dit heeft niet alleen effect op jezelf, maar ook op je collega’s. Denk je maar eens in dat al je collega’s met die energie naar hun werk gaan. Daar wordt het echt geen inspirerend kantoor van, toch?

Ik heb dit in mijn carrière zelf ook gehad. Ik stopte op een zeker moment met energie stoppen in het kantoor waar ik werkte. Ik geloofde er niet meer zo in. Ik koos ervoor om te focussen op mijn advocatenpraktijk. Daar haalde ik namelijk energie uit en dat vond ik wel leuk.

Ik had op deze manier mijn ding kunnen blijven doen, misschien nog wel een paar jaar. Toch merkte ik dat door deze keuze langzaamaan mijn innerlijk vuur doofde. Die keuze had dus wel degelijk effect op mijn passie en bevlogenheid voor het advocatenvak. Op wie ik was. Op mijn energie.

En dat geldt ook voor jou. Als de omgeving waarin je werkt je geen energie meer geeft, je gestopt bent met investeren in je collega’s of misschien zelfs wel in je eigen kantoor, heeft dat invloed op jou als mens. Op jou als advocaat. En dat zal doorgaans geen positieve invloed zijn.

Het mooie is dat je kunt kiezen. Jij kunt kiezen voor een andere werkomgeving. Jij kunt de keuze maken om je werkomgeving of onderneming weer zo in te richten dat het je energie geeft. En je hebt natuurlijk ook altijd de keuze om te stoppen.

Einstein zei eens: “als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Het is aan jou de keuze om het anders te gaan doen. Voor mij is dat geweest het opstarten van een eigen advocatenkantoor. Voor jou is het misschien heel wat anders.

En realiseer je dat niet kiezen, ook een keuze is. Iets wat ik werknemers en ook ondernemers al te vaak zie doen. Ze kiezen voor sleur. Ze kiezen voor dag in dag uit hetzelfde doen. Onwijs zonde als je het mij vraagt. Zeker als je weet dat de gemiddelde advocaat het meeste van zijn wakkere tijd doorbrengt op kantoor.