‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Het schaap met zeven poten

Het schaap met zeven poten. Hoe hoger je klimt op de ladder bij een gemiddeld advocatenkantoor, hoe meer er doorgaans op je bord komt. Acquisitie, begeleiden van stagiaires en medewerkers, doceren, beleid bepalen, en niet onbelangrijk een advocatenpraktijk draaien. En dikwijls wordt daar een stijgende urennorm aan toegevoegd.

Voor mij is dat in 2017 één van de redenen geweest om een middelgroot advocatenkantoor te verlaten. Ik merkte namelijk dat naarmate mijn ervaringsjaren stegen en ook mijn functietitel indrukwekkender werd, ik het werk minder leuk begon te vinden. In combinatie met die stijgende urennorm en een jong gezin, kreeg ik steeds vaker het gevoel dat ik meedeed aan de “de ren je rot show”. Een show die mij zo nu en dan aan het twijfelen bracht over het vak.

Ik koos daarentegen voor het oprichten van een niche kantoor. Een stap die ook van je vraagt dat je zo nu en dan een schaap met zeven poten bent. Ik besloot echter bewust om minder declarabel te werken in plaats van meer. Op die manier creëerde ik een betere balans voor mezelf en mijn gezin. En ik creëerde headspace. Headspace die leidde tot meer juridische creativiteit. Juridische creativiteit die mijn klanten ten goede komt. En mijn werkplezier.

Te vaak spreek ik ervaren advocaten of partners die jarenlang hard werken en het zo beu zijn, dat ze overwegen te stoppen met het vak. Of in een burn-out terecht komen. Onwijs zonde voor die persoon, zonde voor het kantoor en voor de klanten.

Voor advocaten die in een partnertraject zitten, adviseer ik om zichzelf onder andere de volgende vraag te stellen: past de manier van werken die verwacht wordt van een partner bij dit kantoor bij mij? Is het antwoord nee of heb je twijfels, onderzoek dan wat je wel wilt en ga het gesprek aan met je kantoor over de mogelijkheden en verwachtingen. Op die manier kan je een weloverwogen besluit nemen over je carrière.

Voor advocatenkantoren is het denk ik goed om het takenpakket en de urennormen van een partners eens tegen het licht te houden. Een begin van een oplossing kan er al in zitten dat de partners juist een lagere, in plaats van een hogere urennorm krijgen. Dit klinkt voor sommige kantoren misschien als vloeken in de kerk, maar juist door meer ruimte te creëren voor de taken die horen bij het zijn van partner, krijg je inspirerende en motiverende leiders van een kantoor. Leiders die het verschil maken voor hun kantoor, hun medewerkers en hun klanten. En ook voor zichzelf.