‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Hoe vol plan jij je agenda?

Hoe vol plan jij je agenda? Zit daar aan het begin van de week nog ruimte in? Of heb je je agenda op maandag al zo vol gepland dat er eigenlijk niets meer bij kan? Advocaten met (hoge) urentargets hebben vooral de neiging om hun agenda aan het begin van de week al zo vol te plannen dat ze hun urentargets zeker halen. Dat is natuurlijk een hartstikke ‘veilige’ methode om je targets te halen, maar er schuilt ook een gevaar in deze werkwijze. Ook als je geen targets hebt.

Het is namelijk inherent aan het vak van advocaat dat jouw klanten vragen hebben die vandaag of uiterlijk morgen beantwoord moeten worden en soms zelfs liever gister al beantwoord waren. Als je op maandag je agenda al vol gepland hebt, weet je zeker dat je aan het einde van de week een eventuele urennorm ruimschoots overschreden hebt. Hartstikke mooi natuurlijk voor de jaarlijkse bonus die vaak als beloning staat tegenover het draaien van extra uren. Maar de keerzijde is dan dat je met een beetje pech geleefd wordt door je praktijk en er op vrijdag (of woensdag al) helemaal af ligt. Een andere keerzijde van zo’n volle agenda is ook dat je onverwachte calamiteiten zoals bijvoorbeeld een ziek kind eigenlijk niet op kunt vangen. Voeg daar een onverwachte spoedklus aan toe en je hebt een cocktail voor ongezonde stress.

Om dit te voorkomen, plan ik mijn agenda zo dat ik iedere dag tenminste twee uur vrijhoud voor onverwachte dingen. Dat kunnen spoedklussen van klanten zijn, zieke kinderen, maar ook klussen die meer tijd kosten dan ik ingeschat had.

Ik wil jou uitdagen jouw agenda ook eens een paar weken zo te plannen. Je zult zien dat de vrijgehouden tijd zich vanzelf vult en jij meer ‘baas’ bent over je eigen agenda. Met als gevolg minder ongezonde stress.

En ja, het kan zijn dat je dagen hebt dat die gereserveerde tijd niet kan besteden aan declarabel werk of er geen onverwachte dingen gebeuren. Dan heb je de luxe om die tijd besteden aan jezelf of je gezin of je kan werken aan je praktijk in plaats van in je praktijk. Dat geeft je weer de hoge energie om full focus te werken aan je advocatenpraktijk.