‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Werk jij volgens het gebaande pad?

Jarenlang heb ik gewerkt volgens het gebaande pad. Bijna iedere dag naar kantoor. ’s Ochtends snel de kinderen weg brengen, in de file naar kantoor en aan het einde van de dag (vaak gehaast) de kinderen weer ophalen. Vaak al bellend in de auto.

Ik heb daar geen spijt van, want het heeft me een onwijs mooie advocatenpraktijk gebracht. Maar diep van binnen wist ik wel dat ik niet floreerde bij dit ritme. Sterker nog, ik kreeg er zo nu en dan echt een kort lontje van. Sinds ik ondernemer ben ik daarom gaan onderzoeken welke manier van werken wel echt bij mij past.

Voor mij werkt het het beste om een paar uur full focus vanuit flow te werken en dan wat anders te gaan doen. Als ik om drie uur ’s middags geen workflow (meer) heb, kan ik veel beter een stuk gaan wandelen, met de kinderen spelen of een boek gaan lezen. Het mooie is dat het dan zomaar zo kan zijn dat ik ’s avonds wel ineens de flow kan hebben om werk te verzetten. Ook vind ik het fijn werken om niet alle dagen op kantoor te werken. Vanuit huis werken of een andere inspirerende plek geven mij vaak rust en een hoge energie.

De afgelopen twee jaar heeft thuis werken, flexibel werken en anders werken steeds meer zijn intrede gedaan in de advocatuur. De afgelopen twee jaar kon dat, sterker nog moest dat bij veel advocatenkantoren door de pandemie.

Maar houden we dat creatieve werken vast nu het thuiswerk advies opgeheven is? Of vervallen we weer in oude patronen waarin we van elkaar verwachten dat we weer hele dagen op kantoor zijn? Er zijn nog steeds partners bij advocatenkantoren die verwachten dat hun team iedere dag weer aanwezig is. Omdat dat voor hen het beste werkt. Ondanks dat ze de afgelopen twee jaar hebben kunnen zien dat hun team online gewoon doordraaide. Dat zou toch een basis van vertrouwen moeten geven om te kiezen voor (gedeeltelijk) anders werken?

Ik denk dat nu, als het al niet gedaan is, een heel mooi moment is voor advocatenkantoren om het open gesprek aan te gaan over de inrichting van het werken. Geef over en weer aan waar je behoefte liggen en kijk waar je elkaar kunt vinden. Houd ook de goede gewoontes die de afgelopen twee jaar ontstaan zijn vast. Reizen buiten de spits. Wandelen of sporten tijdens een werkdag.