‹‹ Terug naar alle verhalen

Inspiratie

Authentieke keuzes maken

December is voor mij altijd het moment van terugkijken naar het afgelopen jaar. Wat ging goed? Wat vond ik leuk? Wat vond ik minder leuk? Wat kan beter? De inzichten die ik daaruit haal, neem ik mee naar het volgende jaar. Dit jaar viel dit moment van reflectie samen met mijn driejaarlijkse ‘moment van reflectie’. Iedere drie jaar kijk ik welke stappen ik afgelopen drie jaar gezet heb en waar ik trots op ben. Ook kijk ik wie ik wil zijn over drie jaar en waar ik dan wil staan. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. In een paar jaar kunnen de verschillen groot zijn. Mensen overschatten namelijk wat ze in een jaar kunnen doen, maar onderschatten wat ze in een paar jaar kunnen doen.

Drie jaar geleden

Drie jaar geleden had ik rond deze tijd mijn afscheidsborrel bij mijn werkgever waar ik 13,5 jaar gewerkt had. Ik vond het lastig. Afscheid nemen is niet echt mijn ding. Maar ik wilde mijn vleugels uitslaan en ondernemer worden. Spannend, maar ik wist ‘this is the right thing to do’.

Nu. Ondernemen: de allersnelste en meest gave leertrein

Ik heb geen dag spijt gehad van mijn keuze. Sterker nog, het is één van de beste keuzes die ik gemaakt heb. Construct Advocaten bestaat 1 januari 2021 drie jaar en we staan precies daar waar ik drie jaar geleden bedacht had dat we zouden staan. De afgelopen drie jaar hebben me ook veel inzichten en lessen opgeleverd over mezelf en over het ondernemen. Ondernemen is voor mij, naast het moederschap, één van de allersnelste en meest gave leertreinen die er bestaat. Eén inzicht van de afgelopen jaren wil ik in deze blog graag delen. Een inzicht wat denk ik belangrijk is voor ondernemers, maar ook voor werknemers. Dit inzicht heeft mij afgelopen maanden geholpen bij het maken van authentieke keuzes. Iets wat ik iedereen van harte gun, zeker met een nieuw jaar in aantocht en de gebruikelijke goede voornemens😉.

Is een kans wel echt een kans?

In mijn enthousiasme en drive om te bouwen aan onze onderneming, zei ik tegen veel dingen ja. Zeker startende ondernemers zien al snel iets als een kans. Ik in ieder geval wel. Een cursus geven, een (te) duurbetaalde publicatie in een tijdschrift, een netwerkclub, bepaalde klanten waarvan je diep van binnen weet dat er geen match is, etc.

Afgelopen jaar realiseerde ik me dat sommige ogenschijnlijke kansen, helemaal geen kansen zijn. Met dat inzicht stel ik mezelf sindsdien bij iedere ‘kans’ twee vragen.

De eerste vraag is of de kans me dichter bij mijn missies brengt? Op dit moment is één van mijn missies het neerzetten van een hooggespecialiseerd bouw- en vastgoed advocatenkantoor. Een kantoor waar klanten met plezier mee werken. En niet onbelangrijk waar mijn collega’s en ik ook met plezier met elkaar werken. Een tweede missie is om vrouwen te inspireren en stimuleren hun ambities te verwezenlijken en daarbij vooral zichzelf te blijven.

Ik stel mezelf ook een tweede vraag: als ik hier ja tegen zeg, waar zeg ik dan nee tegen? Ik wil mijn advocatenpraktijk, het ondernemen en mijn rol bij Topvrouwen in de bouw & infra zo indelen dat ik het leven kan leven zoals ik dat graag wil. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk om bewust tijd door te brengen met mijn gezin, familie en vrienden.

Voorbij aan ego

Is het dan altijd makkelijk om nee te zeggen? Nee, want wij mensen hebben nog zoiets als een ego. Ik ook. Afgelopen jaren heb ik dus ook een paar ego gedreven keuzes gemaakt. Sommige ‘kansen’ staan namelijk ontzettend mooi op het cv. Daar zeg je toch geen nee tegen?! Ik moet af en toe dus best even kritisch naar mezelf zijn bij de beantwoording van deze vragen. Door mezelf deze vragen te stellen, heb ik alleen veel sneller duidelijk wanneer ik nee moet zeggen. En dus voorbij moet gaan aan mijn ego. Het mooie van voorbij gaan aan mijn ego, is trots. Trots op de authentieke keuze die ik gemaakt heb. De keuze die het dichtst staat bij wie ik echt ben.

Ik ben benieuwd hoe jij authentieke keuzes maakt. Laat het me weten.

Vond je het artikel nuttig, leuk of interessant? Deel hem dan gerust.